Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност,

...
Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност,
Коментари Харесай

Силяновска се закле като президент пред парламента в Скопие, нарече страната Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в служба, откакто постави клетва пред Народното събрание в Скопие.

„ Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Република Северна Македония... ”, прочете първите думи от клетвата ръководителят на Народното събрание Йован Митрески, след когото Силяновска произнесе „ Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Македония ”. 

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно съобщи, че няма да употребява „ Северна ” в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година Това отвори пътя на страната към участие в НАТО.

В наличието на представители на дипломатическия корпус, премиера на Северна Македония Талат Джафери, министри, някогашният президент, повдигнат от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, представителите на правосъдната власт, на Генералния щаб на армията, главите на религиозните общности и други, в първото си изказване като президент Силяновска заяви, че думите ѝ са „ в борба с страстите ”, тъй като не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт, съобщи Българска телеграфна агенция. „ Единственият човек, който твърдеше, че това ще се случи ” е ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, сподели тя. 

„ Ще бъда президент и на лявата, и на дясната страна (на седящите парламентарната зала). Ще бъда президент на всички жители, няма да върша разграничаване нито по етнос, нито по вяра, нито по пол, нито по каквото и да е ”, съобщи новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска.

Голяма част от словото ѝ бе ориентирано към дамите, „ които знаят по какъв начин да се грижат за всички останали, освен за себе си ”, които би трябвало да участват по-сериозно в политиката, без значение, че на Балканите обществото е партиархално, само че „ мощните дами могат да вземат решение проблемите по друг метод ”. 

Силяновска заяви, че ще се пробва с новия парламентарен състав да работи по този начин, че да убеждава, че ветото, което президентът има право да постанова, постоянно не е нужно, че компетентността е критерият, от който ще се води в случаите, когато би трябвало да дефинира представителите на президента в разнообразни препоръки, а „ върховенството на закона е това, което може на направи тази страна европейска ”.

След тържествената клетва в Народното събрание на Северна Македония би трябвало да бъде осъществено предаването на президентския пост в резиденцията " Вила Водно ". Предстои и среща на четири очи на Силяновска със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече през днешния ден.

Снимка: АП/БТА
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР